$show=/p/trends.html

$type=ticker$m=0$co=#3E8F4D$cls=4$src=random$show=post$hide=mobile

$type=slider$sn=0$au=0$sn=0$c=5$cm=0$l=1$co=#DC3832$show=home

$show=home

$type=three$m=0$rm=0$co=#EC973F$c=3$snip=0$show=home

$show=/p/cijfers.html

[CIJFERS]_$type=blogging$show=/p/cijfers.html$au=0$cm=0$c=10$p=1

[TRENDS]_$type=two$show=/p/trends.html$au=0$cm=0$c=10$p=1

Wat is het verschil tussen stress en een burn-out?


De termen stress en burn-out worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is precies het verschil en hoe herken je ze? 

Stress is een engels woord voor spanning. Een spanning die aanwezig moet zijn bij de mens om taken te kunnen verrichten. Deze spanning neemt toe als er een verandering of bedreiging optreedt waarop iemand zich moet instellen. Stress brengt het lichaam in paraatheid en maakt u scherp en alert. Stress is dus niet per definitie slecht, het moet alleen niet teveel worden of te lang aanhouden. 

Het grootste verschil tussen stress en een burnout is het tijdelijke karakter van stress en het feit dat stress uw energieniveau verhoogt. Het maakt u alert en direct klaar om te reageren. Een burnout daarentegen laat uw energieniveau dalen.

Burn-out

Een burn-out krijg je wanneer je te lang te veel stress ervaart, te veel of net te weinig werk hebt of wanneer er niet naar je geluisterd wordt. Ook een traumatische ervaring, zoals het verlies van een dierbare, kan een burn-out veroorzaken.

Een burnout betekent emotioneel, lichamelijk en psychisch uitgeput zijn met alle klachten en gevolgen van dien. Het betekent  “opgebrand” zijn. Dagelijkse dingen als koken of boodschappen doen lukken niet meer, zelfs het beantwoorden van een telefoontje kan teveel moeite zijn.

Een op zich kleine gebeurtenis kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen en dan is de koek op. U kunt de moed niet opbrengen om uw bed uit te komen en u kunt om niets in huilen uitbarsten om hier vervolgens ook niet meer mee te kunnen stoppen. U kunt niet meer goed functioneren en meedraaien in het gewone dagelijkse leven. U kunt niet meer werken en ook het functioneren binnen uw gezin is eigenlijk teveel.

Wanneer je een burn-out hebt, ervaar je:
  • Geen engagement of inzet
  • Gedempte emoties
  • Hulpeloos/hopeloos gevoel
  • Geen motivatie, idealen of hoop meer
  • Leidt naar gevoelloosheid en depressie
Burnout is een term die erg vaak wordt gebruikt, ook in situaties waarbij er eigenlijk geen sprake is van een burnout. Wanneer iemand last heeft van stress of erg neerslachtig is, wordt in sommige gevallen gesproken over burnout, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Er kan ook sprake zijn van stress, overspannenheid of een depressie. De klachten kunnen erg op elkaar lijken en elkaar ook overlappen, het is dus niet altijd makkelijk om de juiste diagnose te stellen. Vertrouw daarom op een deskundig oordeel van een arts, psycholoog of psychiater.

$type=two$show=/p/test-uzelf.html$h=150$m=0$l=0$sn=0$rm=0$c=10$p=1

$type=three$show=/p/nieuws.html$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]$type=sticky$h=318$m=0$c=4$l=1$icon=1$show=home

Naam

cijfers,2,events,7,faq,7,in de kijker,8,locaties,1,nieuws,14,nieuwsbrief,18,test jezelf,6,trends,7,
ltr
item
stresskompas.nl: Wat is het verschil tussen stress en een burn-out?
Wat is het verschil tussen stress en een burn-out?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3rKhPeTaeL5TFm_mjlc_t-uQMTU9-_27QlJvNBGU6wX8zffdDkFQ9Y8aWW0Zu8PV-i3S-JOIQJqdeP5F9rgLlbk3iNCaSVOU-yIaK-RTwqJRP-8G9xAxj61J3X93pZUKz-iu-TlklOVsl/s640/Schermafbeelding+2018-08-02+om+14.20.46.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3rKhPeTaeL5TFm_mjlc_t-uQMTU9-_27QlJvNBGU6wX8zffdDkFQ9Y8aWW0Zu8PV-i3S-JOIQJqdeP5F9rgLlbk3iNCaSVOU-yIaK-RTwqJRP-8G9xAxj61J3X93pZUKz-iu-TlklOVsl/s72-c/Schermafbeelding+2018-08-02+om+14.20.46.png
stresskompas.nl
https://www.stresskompas.nl/2018/12/wat-is-het-verschil-tussen-stress-en.html
https://www.stresskompas.nl/
https://www.stresskompas.nl/
https://www.stresskompas.nl/2018/12/wat-is-het-verschil-tussen-stress-en.html
true
6792414907757988550
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisterten $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy